Main menu
Framføring Fattigstjerna Sødorp kirke Framføring Fattigstjerna Sødorp kirke

Fattigstjerna

Et juleoratorium for alle!

"Stakkars små, fattige små. Hvem åpner døra for fattige små? Jehans og Marja fryser."

Når du kikker opp på himmelen en kald og stjerneklar natt før jul, finner stjernebildet Karlsvogna og følger "hanken på vogna" ned mot åskanten,- da vil du se ei stor stjerne som skinner med rød glans. Det er Arcturus, - stjerna for jordbruk og alt som skal gro. Den skinner for at det skal bli en god vår så bonden kan pløye tidlig og den skinner for en god høst, slik at han får god avling.

 

I gamle dager da folk var mer avhengig av jordlappen sin enn nå var det mange som kjente til Arcturus, og bonden og familien hans sendte nok en og annen tanke til stjerna om et godt år.

Men det var ikke bare bonden som visste om den røde stjerna. I Gudbrandsdalen finner vi et sagn godt kjent av alt fattigfolk som gikk etter vegen. For Arcturus var ei god stjerne for flere enn han som gikk bak plogen. Når den viste seg på himmelen kunne fattigfolk banke på hvor det skulle være, peke på stjerna og be om mat eller husrom. Så lenge stjerna var oppe kunne ingen nekte en fattig stakkar det han ba om i Guds navn.

 

Sagnet er nok kjent andre steder også, for på folkemunne heter Arcturus Fattigstjerna eller Fattigmannsstjerna den dag i dag.

 

Denne historien danner bakteppet for juleoratoriet ”Fattigstjerna” skrevet av Øyvind Sund i samarbeid med tekstforfatter Gry Sveen. Det er en familieforestilling skrevet for blanda kor/barnekor, solister og orkester/orgel. Øyvind Sund ble i 1995 tildelt Oppland Fylkes kunstnerstipend for å skrive verket.

 

Musikken og arrangementene  til oratoriet er skrevet av Øyvind Sund, teksten er et samarbeid mellom Øyvind Sund og Gry Sveen.

 

 

Framføringer:

 

2001: Lillestrøm kirke

2002: Lillestrøm kirke/Sødorp kirke, Vinstra

2003: Sødorp kirke, Vinstra/Kvam kirke/Skåbu kirke

2004: Sør-Fron kirke, Hundorp

2005: Sør-Fron kirke

2007: Sør-Fron kirke

2008: Sør-Fron kirke/Nordre Ål kirke, Lillehammer

2009: Sødorp kirke/Lesja kirke

2012: Sødorp kirke

2013: Sør-Fron kirke

2014: Ringsaker kirke/Sødorp kirke

 

 

 

 

 

 

 

(Ringsaker Blad 27.11.14)

Sang Fattigstjerna med skolebarn i Ringsaker kirke

En lettfattelig historie krydret med korsang fra barn fra Gaupen skole fylte kirken med vellyd søndag.

Det var Norsk et lite kor som gjestet Ringsaker kirke med Fattigstjerna, et juleoratorium som er skrevet av Øyvind Sund og Gry Sveen. Sveen viste seg som en engasjerende og dyktig forteller der hun ledet publikum gjennom historien fra selveste prekestolen. Fortellingen var lagt langt tilbake i tid, men med et tema som kan være vel så aktuelt i dag. For Maria og Jehans var så fattige at de måtte gå fra hus til hus og tigge om mat og et sted å sove. Problemet var at selv om folk de banket på hos var velvillig innstilt på å hjelpe dem, hadde de så altfor mye å gjøre i førjulstiden, og sendte dem derfor videre med tips om Anne. Hun bor i ei grå stue, og hun ser aldri noen grunn til å sitte alene i ei kald stue om en heller kan sitte der sammen med noen.

Selv om musikken ikke var kjent, var lydbildet høyst gjenkjennelig og stemningsskapende, og riktig høytid ble det da publikum stemte i på allsangen av Et barn er født i Betlehem. Vekslingen mellom koret, solister, fortelleren og skolebarna gjorde konserten til en familievennlig forestilling som hadde et klart budskap om at vi må bestrebe oss på å være et medmenneske for dem som er aller nederst på rangstigen. Å motta meningsfullt innhold i en vakker, klangfull form måtte være den beste start på førjulstiden.

 

(GD des. 2002:)

God og varm opplevelse

Et kjent tema, fortalt på en litt ny måte: Premieren på juleoratoriet Fattigstjerna av Øyvind Sund ble en god og varm opplevelse for en fullsatt Sødorp kirke i går kveld.

AV JAN SÆTERLI

VINSTRA: Et slikt samarbeidsprosjekt mellom flere involverte parter er alltid en spennende utfordring. Aktørene var Norsk et lite kor, Sødorp barneskoles kor pluss et orkester satt sammen av Gjøvik Strykekvartett, tre av fem blåsere fra Lillehammer Blåsekvintett og Siv Krogh Fossen, perkusjon. Dirigert av Ben Cliffe.

Solister fra korene var Magnar Høystad som Jehans, Torill Beitdokken som Marja, Øyvind Sund som prest og sint mann, Mari Kringstad som engel, Tone Granskogen som den fattige, godhjertede Anne, Gerd Hestnes som Maria og unge Edvard Granskogen som gjetergutten Simon.
Et meget kompetent orkester lå stødig og presist i bunnen av forestillingen. Slikt skaper trygghet for de vokale utøverne som etter en noe nølende start sang seg godt opp.
Gry Sveen som rolig og tydelig forteller fra prekestolen må også fremheves. Hun har dessuten hatt ansvaret for scenografi og instruksjon. Publikum fikk også delta litt i oratoriet, ved å synge med i noen vers av Et barn er født i Betlehem. Og resultatet? Joda, det ble riktig så bra.
Handlingen i Fattigstjerna er egentlig to handlinger; fortellingen fra Bibelen om den aller første julenatt i en stall i Betlehem veksler med historien fra «gamle dager», der fattiglemmene Jehans og Marja vandrer fra gård til gård for be om mat og litt varme.
- Mon tru blir det jul i år, som som det het i et refreng i første del av forestillingen.

Stjerna Arcturus, en virkelig stjerne som finnes litt nedafor stjernebildet Karlsvogna, har en sentral plass i handlingen. For når denne stjerna lyste opp på kveldshimmelen, var det ikke lov å si nei til de som banket på og ba om litt å spise. Ifølge tradisjonen.
Juleoratoriet er Øyvind Sunds verk, ikke bare når det gjelder musikk og tekst, tekst dog sammen med kona Gry Sveen, men også som prosjektansvarlig og den som har holdt alle tråder i sin hånd. Han skal ha all ære av resultatet. Fattigstjerna er blitt et helstøpt verk, med en fin og gjenkjennelig handling i bunnen, krydret med lett vemodige og velklingende toner. Det duftet jul fra hele forestillingen!
En fullsatt kirke, rundt 270 tilhørere, belønnet aktørene med stående applaus.
- Veldig bra. Jeg er kjempefornøyd, sa en glad Øyvind Sund, mens folk strømmet ut av kirka, der Norsk et lite kor med brennende fakler sendte oss hjem med enda med førjulsstemning

Media

Fattigstjerna 2013 i Sør-Fron kirke. NELK, dirigent Jorun Moshagen og James Dickenson ved orgelet
Tilbake til toppen