Main menu

Jeg har lagt et egg..

Øyvind Sund: "Villeng"

(Tekst: Gry Sveen Melodi/sang: Øyvind Sund Foto: Th. Sund Bildedigitalisering: Morten Ruud)

https://www.youtube.com/watch?v=HiaqKc7BT-0

Øyvind Sund (født 1947), utdannet lærer ved Oslo off. Lærerskole der hodet ble fyllt av kunnskap, mens gitar og visesang ble praktisert i korridorer og på studenthybler. Den første gitaren var et lån av en snill onkel. Den andre ble kjøpt for penger beregnet på skolebøker. På lærerskolen bygget han den første gitaren,- prinsippet ”gjør det sjølv” var for alltid slått fast...

Barndomshjemmet var tapetsert med bokhyller med et rikt utvalg viselitteratur i flittig bruk, og stiftet sammen med Lars Hauge Skedsmo Viseklubb som fremdeles er ved god helse. Utover på 70-tallet reiste duoen Hauge/Sund rundt om i landet med viseverksteder i bagasjen,- lærte bort nye grep og la grobunn for en rekke visemiljøer.

I 1972 ble han fanget opp av Oslo Visens Venner der Otto Nilsen, Hartvig Kiran, Geirr Tveit og flere andre kulturkoryfeer både hjalp og støttet en ganske fersk en i faget. Ble i 1974 som den første tildelt Prøysenprisen, gjorde videre på 70-tallet barneprogrammer for NRK radio og var ofte med nye viser i Søndagsposten, kanskje det viktigste kulturprogrammet i radio den gangen. 

I 1974: LP ́ en ”Jordunge” som ble etterfulgt av flere andre utgivelser fram til CD ́en ”...av glede og gråt” (2014). Har vært med på flere nordiske samleproduksjoner og turnert med norske og svenske Rikskonserter.

Visesangeren
Visesangeren

Opprinnelig fra Lillestrøm men bosatt på Vinstra. Aktiv i det lokale/regionale kulturliv. Har mottatt kunstnerstipend fra TONO samt fra Akershus og Oppland fylker. 1994: Nord-Fron kommunes kulturpris som visesanger og kulturformidler. Har som visesanger og sangpoet i tiår hatt betydning i nordisk og nasjonal sammenheng.

Har skrevet en rekke syngespill for barn i tillegg til Juleoratoriet ”Fattigstjerna,” -premiere 2001. Har gitt ut en rekke visebøker og er representert i flere antologier og læreverk. Uttrykksbehovet innebefatter også høytrykk/grafikk og har hatt flere utstillinger i inn- og utland.

Av personer han har samarbeidet med må bl.a. nevnes Lars Hauge, Hanne Juul, Otto Nielsen, Erik Bye, Harald Gundhus, Rolf Søder, Gry Sveen, Sid Jansson, Margareta Kjellberg, Henrik Huldén, Bjørn Alterhaug, James Dickenson, Vegard Moshagen, Ove Røsbak og Henning Sommero.

Medlem av Visens Venner siden 1972.

 

Sagt om Øyvind:

Øyvind Sund, førstemann som fikk Prøysenprisen, er ute med ny CD – Jord og lyst. Den spinner i bilen min hver dag. En rettmessig påminning til oss alle om hva ei vise egentlig er, fri for all flirt med andre genre. Dette er viser med stor V og hvor assosiasjoner går til både Olle Adolphson og Alf Prøysen, men det er ekte Øyvind-Sund-vare tvers igjennom. Vi trengte ei sånn viseplate nå. Takk Øyvind!

(Louis Jacoby)

 

Øyvind Sund har vært en framifrå visekunstner som har nådd langt utenom kommunegrensene. Han har vært en berikelse for kulturlivet i Nord-Fron.

(Gunnar Tore Stenseng, ordfører i Nord-Fron)

 

Med stor finesse i språk og toner komponerer Sund sine poetiske perler, ofte med en erotisk undertone.  Og han fremfører dem slik at de blir stående som levende bilder for vårt indre øye..

(Fyrlykta)

 

..Øyvind Sund er en forbilledlig representant for den klassiske visetradisjonen, (....) står for den rene og usminkede visesjangeren, der sangen og gitaren gjerne er alene(...) De 16 melodiene toucher mange retninger, men det er fortsatt tekstene, den velformulerte viserøsten og den klassiske gitaren som bærer menyen.

(Per Ivar Henriksbø GD anm. ”Jord og lyst”)

 

..sjeldan har det vore skrivi varmare viser om å elske, som Sund seier, på småfolkets vis.. (...) Det må og seiast at Øyvind Sund er ein glimrande gitarist, med eit utruleg øyre for vakre harmoniar. Alle melodiane har sitt særpreg, der enkelte liner brenn seg fast i øyret.

(Bjørn Sletten Dølen anm. ”Jord og lyst”)

 

Øyvind Sund står godt plantet i tradisjonen som ble båret fram av folk som Alf Prøysen, Erik Bye og Alf Cranner. Han er en fin trubadur og har ikke problemer med å holde på oppmerksomheten. Dette er solid håndverk.

(Rune Westengen Romerikes Blad anm. ”Jord og lyst”) 

 

..Også Øyvind Sund bidro med egne tekster, av samme type som Prøysens: Stillfarne, litt underfundige tekster som snakket om store ting med småord. Det er nok ingen tilfeldighet at både Sund og Røsbak er tidligere Prøysenpris-vinnere.

(Anne-Grete Fostås GD.no etter konsert under Litteraturfestivalen på Lillehammer 2014)

 

Om Fattigstjerna:

..De gode, vare sundske melodilinjene og harmoniene satte sitt preg på den snaut timelange framføringen. Sund fortjener stor ros og takk.

(Geir Teigøyen i Dølen 2002)

 

Øyvind Sund og Gry Sveen har laget et vakkert verk, både musikalsk og tekstmessig.

(utdrag omtale 2004 i Dølen)

Media

Tilbake til toppen

Facebook